søndag, januar 15, 2006

Overlevelse - artens, elefantens og øhh vores


Inspireret af megen klog snak rundt omkring i blog verden - og i mangel på nyt at berette, vil jeg være lidt polemisk på denne søndag aften. Det drejer sig om: da, dadada, da, da: Fertilitetsbehandling. (Overraskelsens sus går gennem publikum.) Nå - here goes: Hvert 5. par har problemer med at få børn. 20% - folkens! Det er mange. Men hvis problem er det egentlig? Nogle vil mene, at barnløshed er et luksusproblem, og at folk (vi) selv må betale. Tja. Et luksusproblem måske nok i den forstand, at vi nok godt med nogen møje kunne skrabe de 40 000 sammen, sådan en omgang koster. Men et luksusproblem er det vel egentlig ikke for samfundet. I en tid hvor fødselstallet i forvejen ikke er nok til at reproducere befolkningen, er det vel et reelt problem, at mange, og ikke mindst mange af de veluddannede, der har været så bagklogsdumme at vente til sent med at opdage, at de er forplantningshæmmede, har svært ved at reproducere sig? Vi bliver færre og færre, og samtidig afviser vi blankt at lade folk flytte hertil. Luksusproblem? Andre mener, at fertilitetsbehandling er at fifle med naturen - måske ovenikøbet at det er at gå i mod Guds vilje. Well, det med naturen er jo svært at afvise - men det er samtidig et ret dårligt argument i mod behandling. Tænk en gang på, hvad vi ellers går og gør og - med god grund -betragter som rettigheder og fremskridt: Vi skifter organer ud, vi laseropererer øjne, vi bruger p-piller, vi snører mavesække sammen, vi udstyrer folk men kunstige arme og ben og indopererer søm og møtrikker og pace-makere - ja listen er lang - og heldigvis. Vi fifler lystigt med naturen, og det med god grund!

Og så til Guds vilje. Er det mon at gå mod Guds vilje at få børn v.h.a. kunstig befrugtning? Ahj, hold nu op Moses Hansen. Gud udstikker vist ikke fertilitetskarakterer til hver enkelt. Er det f.eks. Guds vilje, at pædofile eller tunge narkomaner får børn? Og at vi ikke gør? Nej vel. Jeg tilskriver det forurening, genetik, hormonpåvirkende stoffer, thalater, tilfældigheder, tiden og ikke mindst sort sort uheld. Så som den opmærksomme læser vil have fanget, er min holdning klar: Fertilitetsbehandling er i samfundets interesse. Det er etisk interessant, det er hårdt og stresende for de implicerede, men det er i bund og grund - kort og godt - nødvendigt. Som en lidt melodramatisk afslutning beder Jan mig fra sidelinjen om at huske elefanten. Ikke at det direkte passer ind her - og så alligevel. Historien vidner i hvet fald om, at naturen er grusom og ikke særligt i orden, nogen gange. I fredags sad vi og så et naturprogram om løver. En bihistorie var om en lille elefantunge, der var blevet forældreløs. Den lille unge forsøgte at indynde sig hos nogle af de andre voksne elefanter. Den ville gerne adopteres. Men det var tørke, og hårde tider. Den lille elefant blev fysisk skubbet væk alle de steder, den forsøgte sig. Til sidst måtte den erkende sin skæbne og trisse afsted alene og alt for ung til at klare sig selv. Kort efter blev den fundet død, og løverne fik mad også den dag. Både Jan og jeg kamptudede. Det var bare SÅ for meget. Hvis vi havde fået buddet, havde vi adopteret en elefant - lige der. Ingen tvivl om det. God søndag!

5 Comments:

Blogger Solsikke said...

Hvor jeg dog hader naturprogrammer, hver gang de bliver så barske. Stakkels lille elefant!

I øvrigt giver jeg dig ret. Guds vilje og naturens gang, come on. Hvem skal gøre sig kloge på hvad Gud vil, og hvis han virkelig er imod fertilitetsbehandling ville han nok ikke have gjort det muligt. Desuden er den med at noget er "naturligt" vist et temmelig dårligt argument, når vi alle lever i fjernvarmeopvarmede huse med klinkegulve fra Italien , bruger maskiner til at vaske vores tøj osv. osv. osv.

Knus,
Solsikke

8:05 AM  
Blogger Mira said...

ja, det der med at være "naturlige" opgav menneskeheden for meget lang tid siden. Så det er bare verdens værste argument imod fertilitetsbehandling som bliver holdt i live af frelste reaktionære nypuritanere (der sikkert har en kæmpe børneflok som er lavet "naturligt"). Som Jakob Ingerslev (leder af fertilitetsklinikken på Skejby) sagde i et debatprogram, så er "kunstig" befrugtning i sin essens ret tæt på den måde tingene "normalt" foregår på uden lægernes indgriben. Det mener jeg faktisk han har ret i, man "forstærker" blot processen og hjælper den lidt på vej. Det kan jeg virkelig ikke se det forkerte i. Man siger jo heller ikke at at brækket arm skal hele sig selv "naturligt" uden støtte fra gips eller søm og skruer!!!!
Og ja samfundet må fandme snart tage sin del af "æren" for at vi er en ret stor del af "gamle" barnløse som fra alle sider er blevet tudet ørene fulde med at vi skulle vente med at få børn til vi var færdiguddannede og var "godt i vej". Det må samfundet gøre i form af 1) bedre muligheder for fertilitetsbehandling og ikke bare de tre lousy forsøg man har som det er nu 2)investering i forskning i bedre behandlingsmuligheder og 3) et mere individualiseret forløb hvor man f.eks. bliver monitoreret tættere med blodprøver osv. igennem stimuleringsperioden.

Hehe, nu skal jeg nok stoppe med at spamme din blog :-)

Knus fra Mira

11:55 AM  
Anonymous Anonym said...

Hej Signe

Pissegodt skrevet! Og også gode tillægsargumenter fra Solsikke og Mira!

For et par uger siden (tror, det var søndag d. 8.) læste jeg en leder på BT af Anette Kokholm (eller en slags leder, var det vist, jeg så den på netavisen), hvor hun fremturede med nogle meget oprørende holdninger om fertilitetsbehandling a la 'skal samfundet virkeligt betale for, at folk venter så længe med at få børn, at de ikke længere kan få nogen naturligt - og hvad med etikken' og videre i den dur. Utroligt ureflekteret... Jeg har lige siden gerne villet skrive et læserbrev til BT, men jeg har helt vildt travlt med speciale, så det har jeg desværre ikke fået gjort. Men det har du jo, Signe... Jeg synes, du skal 'go public', altså endnu mere end at blogge :-)

Mange hilsner
Lisa

7:55 PM  
Blogger stubbornmom said...

Ja enig - send en udskrift til Anette KæpHøj på Bt - hvor mange hjemmelavede unger har hun selv, denne frelste dame? Ergo, de klogeste er ofte dem, der ikke ved hvad det vil sige...
Kh

9:37 PM  
Blogger Signe og Jan said...

Tak for jeres bemærkninger. Jeg ville da gerne bidrage offentligt til debatten, hvis altså ikke lige... Min arbejdsplads kender ikke til vores behandling, så derfor er der grænser for hvor public, jeg vil gå.

10:59 AM  

Send en kommentar

<< Home